HUR FÅR MAN KONTAKT MED GUD ENLIGT KRISTENDOMEN?

Hur får man kontakt med Gud?

Om vår synd skiljer oss från Gud, hur kan vi då få kontakt igen? När relationen mellan två parter är bruten kan man ibland ta hjälp av en medlare. Medlaren behöver vara någon som kan representera båda sidorna och få dem att kommunicera igen.

Vem skulle kunna medla mellan Gud och människor? Vem kan representera båda sidorna? Det kunde bara någon göra som är både helt och hållet människa och samtidigt Gud.

Bibeln kallar Jesus både för “Guds son” och för “Människosonen”, vilket ger honom en unik ställning. Jesus var hos Gud innan universum blev till, och ändå valde han att komma in i historien som en människa för att medla mellan Gud och människor.

Vad Gud har gjort

Jesus säger om sig själv: “Jag är livets bröd” (Joh 6:35). Han är den ende som kan tillfredsställa vår djupaste hunger. För Jesus är den ende som kan göra det möjligt för oss att få en relation med Gud igen.

Jesus säger också: “Jag är vägen, sanningen och livet. Ingen kommer till Fadern utom genom mig” (Joh 14:6). Jesus visade med sitt liv vem Gud är och genom sin död på korset bröt han ner muren mellan Gud och människor. På ett kors utanför Jerusalem tog ha på sig konsekvenserna av vår synd, när han dog i vårt ställe. ”ty syndens lön är döden” (Rom. 6:23) . Därför kan vi få kontakt med Gud igen, när vi i tro bekänner och tar till oss det Jesus gjorde på korset.

Gud har bevisat att han bryr sig

Jesus liv och död är också beviset på att Gud inte är långt borta, och att han bryr sig mer än vi någonsin kunnat ana. “Gud bevisar sin kärlek till oss genom att Kristus dog i vårt ställe, medan vi ännu var syndare” (Rom 5:8). Det visar hur värdefulla vi människor är för Gud.

Enligt kristendomen älskar Gud dig på ett sätt vi aldrig upplevt förut. Du är skapat till Guds avbild, för att umgås med honom. Han ser dig och känner dina innersta tankar. Han lyssnar på dig. Han förstår. Det kan verka ofattbart men Gud är så stor och känner dig så väl att han ”räknat varenda hårstrå på ditt huvud”, som Bibeln uttrycker det (Matt 10:30). Han har kommit ner till jorden för att ta upp kontakten med dig. Kristendomen handlar om att Gud älskar människor så mycket att han själv väljer att kliva in som medlare i Jesus. Även om det kostar honom livet.

Vem som helst kan få kontakt med Gud

Jesus har gjort det möjligt för vem som helst att få kontakt med honom igen. Han erbjuder oss en relation med Gud igen. Det finns mer i livet än att försöka vara en bra människa, att sträva, vara duktig, försöka lyckas eller bli beundrad av andra. När vi inser att Gud älskade oss redan när vi totalt ignorerade honom är det revolutionerande. Det gör oss fria att leva på ett helt nytt sätt. Det ger livet en större mening. Gör ett medvetet val